Gratis studiegids

Kinderen helpen met pony’s: Miranda (34) werd paardencoach

Leestijd: 5 minuten

Miranda Hulshof (34) is haar hele leven al gek op paarden. Als kind was ze altijd al op de manege te vinden. Toen ze merkte hoeveel baat haar dochtertje, dat autisme en ADHD heeft, bij het contact met pony’s had, besloot ze om zich te gaan verdiepen in paardencoaching. Inmiddels is ze haar eigen bedrijf in paardencoaching gestart.

Miranda: “We hebben onze merrie eigenlijk gekocht als therapiepaardje voor onze dochter. Zij heeft autisme en ADHD. Ik had online al veel gelezen over paardencoaches, dus dat interesseerde me wel. We zagen een hele goede verandering bij haar naarmate ze steeds meer meeging naar stal en steeds meer met de pony’s bezig was. Dat gunde ik meer kinderen.”


 

Gelukshormonen

Door deze positieve ervaringen besloot Miranda om de opleiding Paardencoach te gaan volgen. “Ik merk wel dat er veel baat bij is”, vertelt ze. Zelf heeft ze ook een heel traject doorlopen met haar zoontje en dochtertje, die allebei de diagnose autisme en ADHD kregen.

“Voorafgaand aan de diagnose kom je in veel kantoortjes terecht en de kinderen moeten daar dan op een stoeltje zitten. Ik dacht: dit is het niet”, zegt Miranda. “Kinderen reageren in zo’n omgeving heel anders dan als ze hier bij mij komen. Ze zijn dan in de natuur, ze zijn in beweging en hebben de pony’s om zich heen.”

“Als je een pony aait, dan maak je een gelukshormoon aan”, legt Miranda uit. “Kinderen voelen zich dus sowieso al gelijk fijn bij de pony’s. En ik merk dat ze ook veel makkelijker praten dan in zo’n kantoorsetting.”

 

“Ik had de opleiding al binnen een paar maanden
af. Maar dat komt ook doordat ik het
zo interessant vond.”

 

Thuis studeren als de kinderen in bed liggen

Nu haar kinderen wat ouder zijn, had Miranda weer wat meer tijd voor zichzelf. Een mooi moment om te beginnen met de Paardencoach opleiding, en dat ging haar heel goed af. “Ik had de opleiding al binnen een paar maanden af. Maar dat komt ook doordat ik het zo interessant vond. Elk vrij moment zat ik achter de laptop.”

Miranda is erg enthousiast over de opleiding: “De opleiding van NHA is me heel goed bevallen. De communicatie was fijn, want ik kreeg altijd snel bericht terug”, vertelt ze. “Ik kreeg ook altijd goede feedback van mijn docente. Daar heb ik veel aan gehad. Alles werd goed uitgelegd en ik kreeg veel tips en adviezen, dus ik ben heel tevreden over de opleiding!”

Het voordeel van een thuisstudie is dat je kunt studeren wanneer het jou uitkomt, weet Miranda. “Als de kids bijvoorbeeld op school zijn, of als ze in bed liggen of buiten zijn. Dan heb je weer even een half uurtje en dan pak je er weer een bladzijde bij. Zo ben ik heel snel door de Paardencoach opleiding heen gegaan”, vertelt ze.

 

Paarden- en kindercoaching: een perfecte combinatie

Maar Miranda is nog niet uitgestudeerd. Zo volgt ze nu nog een tweede opleiding bij NHA, namelijk de opleiding Kindercoach. Ze vindt dat kinderen een plekje moeten kunnen krijgen waar ze de rust kunnen ervaren.

“Een plek waar ze dingen kunnen leren, maar waar het niet voelt alsof ze op school zijn of bij een dokter”, legt ze uit. “Gewoon een relaxte omgeving waar ze spelenderwijs kunnen leren over hun gevoelens, emoties of bijvoorbeeld onderlinge banden in de familie.”

“Ik wil me echt specialiseren in het coachen van kinderen. De paardencoach opleiding was wat meer gericht op het coachen van volwassenen, maar in deze opleiding krijg ik weer veel handvaten voor hoe ik alles kan toepassen op kinderen”, legt Miranda uit. “Persoonlijk vind ik de combinatie van deze twee opleidingen echt geweldig, dus ik ben helemaal blij!”

  

 

Veel kinderen hebben het nodig

Sinds februari is Miranda haar eigen bedrijf gestart onder de naam Ponycoaching Happy Kids. “Ik heb het bewust ponycoaching genoemd, omdat ik het voor de kinderen klein wil houden. Het woord paard klinkt meteen best heftig”, legt Miranda uit.

Sinds ze haar bedrijf heeft opgericht heeft ze al verschillende kinderen geholpen. Ook krijgt ze veel positieve reacties van anderen. “Ik krijg goede feedback van de ouders terug. De kinderen zitten weer lekker in hun vel en ze doen het beter op school”, vertelt Miranda. “Daardoor voelt het als een goede stap om dit te doen, want blijkbaar hebben veel kinderen het nodig.”

 

"Persoonlijk vind ik de combinatie van deze
twee opleidingen echt geweldig."

 

Coachen met de hulp van paarden

Als paardencoach helpt Miranda kinderen met allerlei dingen waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Dat kan van alles zijn, zoals weinig zelfvertrouwen, last van overprikkeling of angsten, maar ook als er dingen spelen in de thuissituatie zoals relatieproblemen bij de ouders. De paarden helpen haar bij de coaching door wat zij via hun lichaamstaal laten zien. “Ik let heel erg op die lichaamstaal”, legt Miranda uit. “De manier waarop ze hun hoofd hebben, of ze wegdraaien of juist naar je toekomen enzovoort.”

“Gisteren kwam er bijvoorbeeld een meisje bij mij die soms zo overprikkeld raakt dat ze er hoofdpijn van krijgt”, vertelt Miranda. “Ik leerde haar een ademhalingsoefening waarbij ze op een gegeven moment heel diep moest uitademen. Op het moment dat zij uitademde, deed het paard dat ook. Daar was dat meisje zo van onder de indruk dat de oefening meteen effect had. Dat was voor haar een positieve prikkel om die oefening steeds vaker te gaan doen, zodat zij uiteindelijk van haar hoofdpijn afkomt.”

 

Wat pony’s ons kunnen vertellen over kinderen

Miranda heeft nu twee pony’s waarmee ze kinderen coacht. Sinds kort heeft ze een derde paard dat ze nog aan het opleiden is. Met de kinderen en pony’s doet ze voornamelijk oefeningen in de bak, maar elke sessie is weer uniek. "Het ligt puur aan het kind en wat de klachten zijn”, zegt Miranda.

De paarden zijn voor haar echt een soort hulpmiddel tijdens deze vorm van coaching. “Ze spiegelen het gedrag van mensen”, legt ze uit. “Een kindje dat bij mij komt, hoeft tegen mij niks te zeggen, maar een pony voelt meteen aan of het kind goed in zijn vel zit of niet.”

Aan het gedrag van de pony kan Miranda vervolgens veel aflezen. “Is het paard afwachtend of loopt het gelijk naar het kind toe? Is het paard enthousiast, draait hij zich om of negeert hij het kind? Daar kan ik veel uit afleiden en daar kan ik weer op doorvragen. Je krijgt dan hele mooie gesprekken met een kind.”

Voor de kinderen is het volgens Miranda heel waardevol om al op jonge leeftijd dingen op deze manier dingen te kunnen leren. “Ik ben er heel enthousiast over, het is heel mooi werk. Ik kan er dan ook uren over doorkletsen”, vertelt ze lachend.

 

 

“Het voelt als een goede stap om dit te doen, want blijkbaar
hebben veel kinderen het nodig.”

 

Miranda’s dromen voor de toekomst

Voor de toekomst heeft Miranda nog een droom. “Ik zou heel graag samen met mijn man een huis willen kopen en dan zou ik heel graag de paarden aan huis willen hebben staan”, vertelt ze. “Dan kan ik de kinderen ook bij mij thuis ontvangen. Ondanks dat ik nu op een hele fijne locatie sta met de paarden zou dat wel veel schelen qua reistijd. Dan kan ik nog meer kinderen ondersteunen.”

Als ze klaar is met de opleiding Kindercoach heeft Miranda nog meer studieplannen. “Ik zou ook nog graag een cursus willen volgen die speciaal gericht is op autisme. Doordat mijn kinderen allebei autisme hebben weet ik daar al wel veel vanaf, maar er valt altijd nog meer over te leren.”

Overweeg je om ook een opleiding te gaan volgen? Miranda: “Doen! Iets anders kan ik niet zeggen. Ik heb in het begin heel erg getwijfeld. Moet ik het wel doen, moet ik het niet doen? Uiteindelijk ben ik superblij dat ik die stap wel genomen heb.”

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!