Afstandsonderwijs, ook wel afstandsleren genoemd, is een vorm van onderwijs waarbij de student niet fysiek aanwezig hoeft te zijn op een school of universiteit. In plaats daarvan krijgen leerlingen toegang tot lesmateriaal en communiceren ze met docenten en medeleerlingen via digitale middelen zoals internet. Afstandsonderwijs kan in veel verschillende vormen plaatsvinden, zoals online cursussen, e-learning, correspondentiecursussen en virtuele klassen.
Bekijk ons aanbod in afstandsonderwijs! »
85 jaar ervaring
Afstandsonderwijs is een snel groeiende trend binnen het onderwijs. Met de toenemende toegang tot technologie en internet, wordt afstandsonderwijs steeds gemakkelijker toegankelijk voor mensen over de hele wereld. Er zijn veel redenen waarom afstandsonderwijs steeds populairder wordt.
Eén van de grootste redenen is de flexibiliteit in tijd en plaats. Leerlingen kunnen lesmateriaal bekijken wanneer het hen uitkomt en vanaf waar ze willen, zonder zich te hoeven aanpassen aan vaste lestijden.
Dit maakt het mogelijk om naast een opleiding gewoon te werken of andere verplichtingen te hebben, zoals zorg voor kinderen. Daardoor is een thuisstudie bijvoorbeeld een ideale opleiding voor volwassenen. Ook kan afstandsonderwijs leiden tot meer zelfstandig leren, omdat leerlingen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces en hun eigen tijd indelen.
Kies je voor een thuisopleiding van NHA? Dan profiteer je ook van dit voordeel. Je studeert bij NHA op jouw eigen tempo: gewoon waar en wanneer het jou uitkomt dus!
Een andere reden om te kiezen voor afstandsonderwijs is de toegang tot het grote aanbod aan verschillende cursussen. Afstandsonderwijs biedt een grotere keuze aan cursussen, omdat leerlingen niet beperkt zijn tot de cursussen die worden aangeboden op hun eigen school of universiteit.
Dit kan vooral handig zijn voor mensen die in afgelegen gebieden wonen of voor degenen die geïnteresseerd zijn in specifieke onderwerpen die niet aangeboden worden in hun lokale omgeving. Bij NHA vind je bijvoorbeeld meer dan 600 thuisstudies verdeeld over verschillende interessegebieden.
Daarnaast is afstandsonderwijs in veel gevallen ook kosteneffectiever dan traditioneel onderwijs. Je hebt bijvoorbeeld geen reiskosten en sommige cursussen zijn gratis beschikbaar via internet.
Je kunt in veel gevallen gewoon een diploma of certificaat behalen via afstandsonderwijs. Veel universiteiten, hogescholen en professionele opleidingsinstellingen bieden afstandsonderwijsprogramma's aan die leiden tot een diploma of certificaat. Deze programma's zijn vaak gelijkwaardig aan opleidingen die op locatie worden gevolgd.
Ook bij NHA kun je de meeste opleidingen afronden met een waardevol diploma of getuigschrift. Veel van onze opleidingen zijn ook erkend door bekende beroepsverenigingen of exameninstanties.
Afstandsonderwijsprogramma's worden online, via correspondentieonderwijs of via hybride programma's aangeboden. Bij online programma's kun je vaak rekenen op dezelfde kwaliteit van onderwijs als bij opleidingen die je op locatie volgt. Je krijgt dan les via internet. Dit kan live of vooraf opgenomen zijn.
Het is wel belangrijk om te controleren of het programma en de school waar je je op gaat inschrijven erkend zijn door de juiste instanties. Dit kan per land en ook per opleidingsinstelling verschillen.
In sommige gevallen kan afstandsonderwijs ook leiden tot professionele certificeringen of licenties, zoals bijvoorbeeld in de IT of in de zorgsector.
In het algemeen is afstandsonderwijs een geweldige optie voor mensen die een diploma of certificaat willen verdienen, maar die niet in staat zijn om op locatie lessen te volgen. Omdat afstandsonderwijs vaak flexibeler is dan onderwijs op locatie, kan het een goede oplossing zijn voor mensen met drukke schema's of verplichtingen.
Afstandsonderwijs heeft dus veel voordelen maar het is zeker niet altijd makkelijk. Omdat afstandsonderwijs vaak inhoudt dat je als student zelfstandig werkt, kan het soms uitdagend zijn om gemotiveerd te blijven en zelfdiscipline op te brengen.
Gelukkig sta je er bij NHA nooit alleen voor. Veel van onze cursussen volg je met persoonlijke begeleiding van een ervaren vakdocent. De docent kijkt jouw huiswerk voor je na en je kunt bij hem of haar terecht als je vragen hebt. Ook kun je via onze digitale leeromgeving contact opnemen met je medecursisten.
Ook zijn er verschillende manieren om je zelfdiscipline en motivatie te behouden tijdens afstandsonderwijs. We geven je 9 handige tips:
Maak een studieplan en hou je daaraan. Het helpt om een dagelijkse of wekelijkse routine te hebben waarin je tijd reserveert voor je studie en huiswerkopdrachten.
Stel jezelf duidelijke en haalbare doelen en houd je aan je studieplan. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven.
Houd een vast schema aan voor studie- en opdrachtentijd. Behandel afstandsonderwijs zoals regulier onderwijs.
Blijf in contact met je medeleerlingen en docenten via online discussiefora, videoconferenties of e-mail. Dit helpt om gemotiveerd te blijven en om te weten waar je staat. Bij NHA kun je gemakkelijk contact houden via onze digitale leeromgeving Plaza.
Beloon jezelf voor het behalen van je doelen of voor het afronden van huiswerkopdrachten. Ook dit helpt om je motivatie te behouden.
Wees flexibel en pas je studieplan aan als het nodig is. Je hoeft niet alles in één keer te doen, en het is altijd beter om een beetje te doen, dan niets te doen. Wees niet te streng voor jezelf.
Zorg voor een comfortabele, stille en goed verlichte studieplek. Zo zorg je dat je je het beste kunt concentreren. Dit maakt het een stuk makkelijker om geconcentreerd met je studie aan de slag te gaan.
Neem regelmatig pauzes tijdens je studie. Het is beter om wat vaker een korte pauze te nemen, dan één lange pauze waardoor je uit je ritme raakt.
Tip: probeer de pomodoro-techniek eens uit!
Wees realistisch over je verwachtingen en over wat je kunt bereiken. Heb je bijvoorbeeld maar een avond in de week de tijd om te studeren? Helemaal niet erg, maar houd er dan wel rekening mee dat je studie langer kan duren.
Afstandsonderwijs kan soms beperkte sociale interactie met medestudenten en docenten met zich meebrengen, wat voor sommige mensen een uitdaging kan zijn. Ook het ontbreken van directe begeleiding kan bij sommige onderwijsinstellingen een nadeel zijn. Verder is het mogelijk dat er beperkt feedback wordt gegeven door docenten, waardoor studenten soms moeite hebben om te weten of ze op de juiste weg zijn.
Gelukkig zijn er ook veel opleiders, zoals NHA, waar je ook in het afstandsonderwijs de mogelijkheid hebt om sociale interactie met medecursisten en docenten te hebben. Onze ervaren docenten helpen je graag om
Er zijn verschillende manieren om sociale interactie te behouden tijdens afstandsonderwijs:
Er zijn veel digitale communicatie-tools zoals videoconferenties, chatfuncties en groepsdiscussies die beschikbaar zijn voor afstandsonderwijs. Gebruik deze tools om in contact te blijven met je medeleerlingen en docenten.
Deel je ervaringen en gedachten over de cursus met je medeleerlingen en docenten. Dit kan helpen om een gemeenschapsgevoel te creëren.
Deel je mening en geef feedback in online discussies. Dit helpt om in contact te blijven met anderen en om te leren van andere perspectieven.
Maak gebruik van sociale media om in contact te blijven met je medeleerlingen en docenten.
Zet een studiegroep op met je medeleerlingen om samen te studeren, opdrachten te bespreken en elkaar te helpen.
Hou ook contact met je docenten. Zij kunnen vaak een grote rol spelen in het behouden van sociale interactie.
Je kunt ook virtuele sociale activiteiten organiseren zoals virtuele koffiepauzes, virtuele happy hours of virtuele game-avonden.
Maak gebruik van online platforms zoals Discord, Slack, of Microsoft Teams.
Je kunt ook gebruik maken van online fora voor sociale interactie.
Tijdens live sessies kun je ook gebruik maken van de chatfunctie. Zo kan je direct jouw vragen stellen of opmerkingen geven.
Sommige mensen zijn visueel ingesteld, en hebben meer moeite met tekstueel onderwijs, dan andere die meer gevoelig zijn voor auditief onderwijs. Ook is het belangrijk dat je voldoende tijd en organisatie hebt om je opdrachten uit te voeren.
Als je twijfelt of afstandsonderwijs geschikt voor je is, raden we je aan om eerst een paar proeflessen te volgen of contact op te nemen met de instelling die het afstandsonderwijs aanbiedt. Bij NHA kun je een gratis proefles aanvragen voor de opleiding die je op het oog hebt. Zo kun je proefstuderen en zelf ervaren of afstandsonderwijs iets voor jou is.
Je kunt bij NHA ook de hele cursus voor 15 dagen gratis op proef ontvangen. Je hebt dan ruim de tijd om te ontdekken of de opleiding en het studeren via afstandsonderwijs bij je past. Is het toch niks voor jou? Dan kun je binnen 15 dagen je studiepakket retourneren en ontvang je jouw lesgeld terug.
Er zijn verschillende manieren om je aan te melden voor afstandsonderwijs, afhankelijk van de instelling of programma waar je interesse in hebt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je aan te melden voor afstandsonderwijs:
Er zijn veel verschillende instellingen die afstandsonderwijs aanbieden, dus het is belangrijk om te zoeken naar een opleider die aan jouw eisen voldoet. Je kunt zoeken naar online programma's op de websites van universiteiten en hogescholen, of op websites van aanbieders die gespecialiseerd zijn in afstandsonderwijs.
Ben je op zoek naar de beste thuisstudie? Dan is een opleiding van NHA een goede keuze. NHA heeft ruim 85 jaar ervaring en is beoordeeld als beste thuisstudie opleider.
Zodra je een geschikte onderwijsinstelling hebt gevonden, bekijk dan de studieprogramma's die worden aangeboden. Bekijk bijvoorbeeld de inhoud van het programma, de studieduur en de kosten.
Bekijk hier alle opleidingen van NHA »
Voordat je aanmeldt voor een programma, moet je aan de toelatingseisen voldoen. Dit kan bijvoorbeeld een diploma of een bepaald cijfergemiddelde zijn. Controleer daarom voordat je je inschrijft voor een opleiding of je voldoet aan de toelatingseisen.
Zodra je voldoet aan de toelatingseisen, voltooi dan de aanmeldprocedure van de instelling. Dit kan online of per post gebeuren. Bij NHA kun je je eenvoudig online inschrijven via de webpagina van jouw gekozen opleiding.
Nadat je je hebt aangemeld, betaal je het lesgeld. Dit kan een eenmalige betaling zijn of een betaling per semester. Bij NHA heb je in veel gevallen de keuze om je opleiding in één keer te betalen of om te kiezen voor betaling in termijnen.
Zodra je je hebt aangemeld, ontvang je instructies over hoe je met jouw cursus kunt starten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je eerst een online introductieprogramma moet volgen voordat je de eerste les kunt volgen.
Houd er rekening mee dat deze stappen kunnen variëren afhankelijk van de onderwijsinstelling of het programma waarvoor je je aanmeldt.
Denk je dat afstandsonderwijs goed bij jou zou passen en wil je aan de slag met een thuisstudie? Bekijk dan direct het uitgebreide opleidingsaanbod van NHA. Zo vind jij altijd een thuisstudie die goed bij jou past!
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
OF
Met de bluetooth oordopjes heb jij altijd de juiste studiemuziek op de achtergrond. Zo ga je optimaal in de concentratiemodus.
Lees hier meer over de oordopjes en de actievoorwaarden »
OF
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?