Gratis studiegids

 

Is filosofie studeren moeilijk?

Waarom filosofie studeren en wat kun je worden met een studie filosofie? NHA vertelt je er meer over. 

Filosofie lijkt een bedreigde studierichting te worden. Velen vragen zich af of filosofie studeren moeilijk is en wat je kunt worden met een studie filosofie. De banen voor een afgestudeerd filosoof liggen niet voor het oprapen. Waarom filosofie studeren? Omdat je indirect vaardigheden aanleert die nuttig zijn in je latere loopbaan.

 

Filosofie studeren: moeilijk of gemakkelijk?

Als je de geschikte instelling hebt om filosofie te gaan studeren, hoef je geen genie te zijn om de studie succesvol te voltooien. Filosofie is een abstracte discipline, waarvan je vaak het praktische nut niet onmiddellijk inziet. Het denken staat in de filosofie centraal, niet de praktische toepassing daarvan.

Wie vooral gericht is op de praktische toepassingen van een vakgebied, komt met een opleiding filosofie niet aan zijn trekken. Voor wie graag kritisch en analytisch nadenkt over uiteenlopende onderwerpen en alles in twijfel durft te trekken, is een cursus filosofie erg interessant.  

Waarom filosofie studeren als het praktisch nut ervan soms ver te zoeken is? Omdat je tijdens je studie een aantal vaardigheden ontwikkelt die je later in je beroepsloopbaan goed kunt gebruiken:

 

  • Kritisch en analytisch nadenken en zo tot nieuwe inzichten komen. Niet zomaar iets voor waar aannemen, alles in twijfel trekken.
  • Teksten begrijpend lezen. Tijdens een studie filosofie moet je heel wat filosofische werken lezen en doorgronden.
  • Helder en gestructureerd schrijven en hiervoor betrouwbare wetenschappelijke bronnen gebruiken.
  • Stevige argumenten ontwikkelen en vlot reageren op tegenargumenten.

 

Wat kun je worden met een studie filosofie?

Weinig afgestudeerden in de filosofie vinden onmiddellijk werk in hun vakgebied. Toch sta je ervan versteld in welke takken van de industrie gediplomeerde filosofen terechtkomen en van hun filosofische opleiding profiteren. Een flexibele manier van denken en kritisch staan tegenover vastgeroeste ideeën en gewoontes is wel degelijk gewenst in allerlei takken van de industrie.

Er zijn bijvoorbeeld afgestudeerde filosofen die in de informaticasector werk vinden. Het testen van software is een van de gebieden waar een analytische wijze van denken te pas komt. Softwareontwerpers die filosofie gestudeerd hebben maken veel gebruik van de abstracte denkwijzen die ze in de filosofie aangeleerd hebben.

Televisiescenaristen, coaches en consultants met een universitair diploma filosofie zijn geen zeldzaamheid. Het lijkt misschien zo dat een studie filosofie niet direct leidt tot een succesvolle baan, maar de vaardigheden die je aanleert zijn onrechtstreeks van groot belang op de arbeidsmarkt.

 

Opleiding filosofie

Filosofie kun je aan een hogeschool of een universiteit studeren op bachelor- of masterniveau. Als je je wilt voorbereiden op deze hogere studie of veel interesse hebt in het vakgebied filosofie, bevelen we de NHA-opleiding ‘Filosofie en levensbeschouwing’ van NHA aan. In deze cursus maak je kennis met de verschillende deelgebieden van de filosofie en met de verschillende godsdiensten en levensbeschouwingen.

Meer weten over de inhoud? Vraag een gratis proefles aan bij NHA.  

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Met persoonlijke begeleiding
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!