Gratis studiegids

Franse grammatica voor beginners: Van ‘Oei’ naar ‘Oui!’

De Franse grammatica … dat klinkt als een flinke uitdaging. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige die zucht bij termen als ‘adjectif’ en ‘passé composé’. Grammatica in het Frans is als een goed glas wijn: even wennen, maar daarna kun je er volop van genieten. Dus trek je streepjestrui aan, neem een hap van je croissant en dompel je onder in de Franse taal. C’est parti!

 

 

Een overzicht van de Franse grammatica

Wat maakt de Franse grammatica zo lastig?

De Franse taal lijkt misschien een doolhof, maar met een beetje inzicht valt het best mee. De zinsstructuur lijkt erg op die van het Nederlands, en voor de meeste werkwoorden hoef je maar één vaste regel te onthouden. Zelfs de ingewikkelde regels lijken toch best logisch als je er even goed naar kijkt. We nemen de belangrijkste regels van de Franse grammatica met je door!

 

In dit overzicht van de Franse grammatica kijken we naar de basis: lidwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, werkwoorden en voornaamwoorden. Zodra je deze grammatica onder de knie hebt, kun je jezelf al een stuk duidelijker maken in het Frans. Voor de rest doe je er goed aan om zo veel mogelijk nieuwe woorden te leren!

 

De Franse grammatica oefenen: hoe doe je dat?

Zoals altijd is het belangrijk om zo veel mogelijk met de nieuwe taal bezig te zijn als je deze snel wil leren. Ook voor de Franse grammatica geldt dat het belangrijk is om zo veel mogelijk te oefenen. Als je écht je best doet kun je je vaak al binnen een paar maanden prima redden in het Frans!

Probeer bijvoorbeeld eens elke dag een dagboekje bij te houden in het Frans of kijk eens naar een Franse serie. Natuurlijk helpt het ook om met flashcards te werken en nieuwe woorden zo vaak mogelijk voor jezelf te herhalen. Fouten maken hoort erbij. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het zal aanvoelen.

 

 

 

 

Lidwoorden in het Frans

In het Frans heb je onbepaalde lidwoorden (un, une, des) en bepaalde lidwoorden (le, la, l’, les). Begint het zelfstandig naamwoord dat na het lidwoord komt met een klinker of de letter ‘h’? Dan verbind je het lidwoord aan het zelfstandig naamwoord met een apostrof. Het onthouden van de lidwoorden is een kwestie van stampen, maar ook hier krijg je steeds meer gevoel in.

 

Nederlands

Frans

Het boek

Le livre (m)

De tafel

La table (v)

De boom

L'arbre

De auto's

Les voitures

Een hond

Un chien (m)

Een school

Une école (v)

Kinderen

Des enfants

 

 

 

Bijvoeglijk naamwoorden in het Frans

In het Frans lopen de bijvoeglijk naamwoorden altijd in de pas met het zelfstandig naamwoord. Het bijvoeglijk naamwoord past zich aan het geslacht (mannelijk of vrouwelijk) en het aantal (enkelvoud of meervoud) van het zelfstandig naamwoord aan. Bijvoeglijk naamwoorden die over zichtbare kenmerken gaan zet je in het Frans vaak achter het zelfstandig naamwoord.

 

Nederlands

Frans

Een grote tuin

Un grand jardin (m)

Een groot huis

Une grande maison (v)

Nieuwe appartementen

De nouveaux appartements (m)

Nieuwe ideeën

De nouvelles idées (v)

Een interessante roman

Un roman intéressante (v)

Een interessant verhaal

Une histoire intéressante (v)

Rode ballonnen

Des ballons rouges (m)

Rode bloemen

Des fleurs rouges (v)

 

 

Voornaamwoorden in het Frans

Het is niet in elke taal zo, maar in het Frans, net als in het Nederlands, krijg je te maken met formele en informele (bezittelijk) voornaamwoorden. Je zegt bijvoorbeeld ‘tu’ tegen vrienden, maar ‘vous’ als je beleefd wil zijn. Er zit gelukkig aardig wat logica achter de bezittelijk voornaamwoorden in het Frans. Die logica heeft wederom alles te maken met het geslacht (mannelijk of vrouwelijk) en het aantal (enkelvoud of meervoud) van het zelfstandig naamwoord. Het is maar een klein rijtje dat je voordat je het weet in je hoofd hebt zitten!

 

Nederlands

Frans

Ik, mijn

Je, mon/ma/mes

Jij, jouw

Tu, ton/ta/tes

Hij/zij, zijn/haar

Il/elle, son/sa/ses

Wij, ons/onze

Nous, notre/nos

Jullie/u, jullie/uw

Vous, votre/vos

Zij, hun

Ils/elles, leur/leurs

 

 

 

Werkwoorden vervoegen in het Frans

De regelmatige werkwoorden in het Frans volgen duidelijke patronen om ze te vervoegen. Dit zijn de werkwoorden die eindigen op -er, -ir en -re. Er zijn helaas ook een aantal onregelmatige werkwoorden die je in het Frans anders moet vervoegen en uit je hoofd moet leren. In elke tijd vervoeg je een werkwoord weer anders. We nemen de vervoeging van het regelmatige werkwoord in de tegenwoordige tijd (présent), de verleden tijd (passé composé) en de toekomstige tijd (futur simple) vast met je door!

 

Présent

Nederlands

Frans

Ik spreek

Je parle

Jij spreekt

Tu parles

Hij / Zij spreekt

Il / Elle parle

Wij spreken

Nous parlons

Jullie spreken

Vous parlez

U spreekt

Vous parlez

Zij spreken

Ils / Elles parlent

 

 

Passé composé

Nederlands

Frans

Ik heb gesproken

J'ai parlé

Jij hebt gesproken

Tu as parlé

Hij / Zij heeft gesproken

Il / Elle a parlé

Wij hebben gesproken

Nous avons parlé

Jullie hebben gesproken

Vous avez parlé

U heeft gesproken

Vous avez parlé

Zij hebben gesproken

Ils / Elles ont parlé

 

 

Futur simple

Nederlands

Frans

Ik zal spreken

Je parlerai

Jij zult spreken

Tu parleras

Hij / Zij zal spreken

Il / Elle parlera

Wij zullen spreken

Nous parlerons

Jullie zullen spreken

Vous parlerez

U zult spreken

Vous parlerez

Zij zullen spreken

Ils / Elles parleront

 

 

 

 

Nog meer Frans leren?

Voilà, je hebt nu een stevige basis van de Franse grammatica! Of je nu bezig bent met het vervoegen van werkwoorden, het plaatsen van bijvoeglijk naamwoorden of het kiezen van de juiste bezittelijke voornaamwoorden – je bent al een heel eind op weg. We hebben nog wat meer woorden voor je klaargezet, zodat je deze direct aan de Franse grammatica kunt koppelen:

 

Franse woorden

Bijvoeglijk naamwoord Frans

 

Om echt goed Frans te leren heb je wat meer diepgang en structuur nodig. NHA is gespecialiseerd in taalcursussen en helpt jou graag op weg naar ERK-niveau A2 of B1. Je kunt op elk niveau instappen en bepaalt zelf het tempo van je studie. Na de cursus weet je zeker dat jij je in het Frans kunt redden, dat is een garantie die we met onze ervaren vakdocenten kunnen geven!

 

Bekijk de cursus Frans... »

…of start je gratis proefles!

 

 

Review Frans voor Gevorderden

‘Het is een prettige cursus die aanhaakt bij dagelijkse dingen, vakanties, eten en drinken. De teksten lijken actueel. De wijze waarop je langzaam maar zeker beter frans leert schrijven en spreken is heel prettig.’

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van Nederland
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!