HRM staat voor Human Resource Management en is een cruciaal onderdeel van elk bedrijf. HRM houdt zich bezig met het beheren en optimaliseren van het personeel binnen een organisatie. Het draait allemaal om het effectief beheren van werknemers om de organisatiedoelen te bereiken en de productiviteit te verhogen.
Wil je meer weten over de betekenis van HRM, de HRM afkorting of zoek je antwoord op de vraag ‘wat doet HRM’? Lees dan snel verder!
De betekenis van HRM is Human Resource Management, in het Nederlands ook wel bekend als personeelsbeheer, personeelszaken of personeelsmanagement. HRM wordt ook wel eens afgekort tot HR (Human Resources). Deze termen hebben allemaal dezelfde betekenis. Kort gezegd is de HRM-afdeling van een bedrijf verantwoordelijk voor het personeelsbeleid.
De taken van de HRM-afdeling variëren van uitvoerend werk tot strategische beslissingen. HRM is van vitaal belang voor de groei en het welzijn van elke organisatie, of deze nou groot of klein is.
Iedere organisatie heeft doelstellingen die het wil behalen. Een van de belangrijkste factoren die bepalen of een bedrijf die doelstellingen zal behalen, en of het dus succesvol is, is het personeel. Het doel van HRM is om ervoor te zorgen dat een organisatie over de juiste mensen met de juiste vaardigheden beschikt zodat de organisatie haar doelen kan behalen.
HRM is een breed vakgebied en daardoor zijn de taken van de HRM-afdeling ook erg divers. Het omvat veel aspecten van het managen en ontwikkelen van het personeel en heeft invloed op verschillende aspecten van een organisatie. Natuurlijk is elke organisatie anders, dus het kan per bedrijf verschillen welke taken de HRM-afdeling op zich neemt.
Een belangrijke taak van de HRM-afdeling is het aantrekken van personeel, ook wel werving en selectie genoemd. HRM-medewerkers zijn bijvoorbeeld betrokken bij het opstellen van vacatures, het plaatsen van deze vacatures op verschillende kanalen en het screenen van cv's.
Maar ook het plannen van sollicitatiegesprekken en uiteindelijk het selecteren van geschikte kandidaten voor openstaande functies zijn werkzaamheden voor een HRM-afdeling. Ook het uitvoeren van achtergrondchecks en het controleren van referenties behoort tot de werkzaamheden.
Ook voor het personeel dat al in dienst is bij een organisatie speelt HRM een belangrijke rol. Zo houdt de HRM-afdeling zich bezig met trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden voor werknemers.
HRM-medewerkers zorgen ervoor dat medewerkers zich verder kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld door trainingen of opleidingen te volgen om hun vaardigheden en kennis te verbeteren. Dit is van belang om het kennisniveau binnen de organisatie op peil te houden, maar ook voor het behoud van het personeel.
HRM ondersteunt ook op het gebied van prestatiebeoordelingen van medewerkers. Ze helpen bijvoorbeeld bij het stellen van doelen en het verzamelen van feedback van leidinggevenden en medewerkers. Ook houden HRM-medewerkers zich bezig met zaken als beloningen, promoties en loopbaanontwikkeling.
Een andere belangrijke taak voor HRM-medewerkers is het beheren de loonadministratie. HRM houdt de salarisstructuur bij en zorgt voor de uitkering van voordelen zoals gezondheidszorg, pensioenen en bonussen. Ook informeren zij medewerkers over deze voordelen.
De HRM-afdeling beheert en onderhoudt ook de personeelsdossiers, inclusief salarisgegevens, arbeidscontracten en andere documentatie. Ze zorgen ervoor dat alle documenten en gegevens nauwkeurig en up-to-date zijn.
Overweeg jij een carrière in HRM? Een goede keuze! Binnen dit vakgebied kun je veel kanten op. Afankelijk van welke HR-training of -opleiding je hebt gehad, kun je veel HR-werkzaamheden op je nemen in nagenoeg elke branche. Elk bedrijf heeft namelijk personeel (nodig). Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij commerciële bedrijven of non-profit organisaties, maar ook bij zorginstellingen, in het onderwijs of bij de overheid. Natuurlijk kun je ook voor jezelf beginnen, bijvoorbeeld als zelfstandig HR-adviseur.
Binnen het vakgebied HRM kun je in verschillende functies aan de slag. Hieronder lichten we enkele populaire functies binnen human resources toe.
Als recruiter ben je gespecialiseerd in het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande functies. Je voert sollicitatiegesprekken, beoordeelt cv's en selecteert de beste kandidaten om de organisatie te versterken.
Je werkt als recruiter meestal intern voor een specifieke organisatie en bent verantwoordelijk voor het werven van kandidaten om de openstaande vacatures binnen die organisatie in te vullen. Recruiter worden is een mooie eerste stap naar een carrière binnen HRM.
Een intercedent heeft als hoofdtaak het matchen van geschikte kandidaten met openstaande vacatures bij verschillende organisaties. Als intercedent werk je meestal voor een uitzendbureau, detacheringsbureau of wervingsbureau. Je hebt in deze functie dus te maken met veel verschillende kandidaten en klanten waarvoor je werkt.
Intercedenten hebben vaak kortere en tijdelijkere relaties met kandidaten, omdat ze kandidaten matchen met tijdelijke, contractuele of uitzendfuncties bij verschillende werkgevers.
HR-adviseurs bieden ondersteuning en advies aan managers en medewerkers op het gebied van personeelsbeleid, arbeidsrecht, arbeidsvoorwaarden en conflictbeheer. Ze spelen een belangrijke rol bij het oplossen van problemen en het creëren en behouden van een positieve werkomgeving.
De HR-manager is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van strategisch HR-beleid binnen een organisatie. Als HR-manager coördineer je alle HR-activiteiten, inclusief werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, training en ontwikkeling, prestatiebeheer en arbeidsrelaties.
Met de groeiende rol van datagestuurde besluitvorming vind je op steeds meer HRM-afdelingen ook HR-analyse specialisten. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens. Deze data gebruik je om trends te identificeren en strategische aanbevelingen te doen voor het verbeteren van HR-processen en besluitvorming.
Natuurlijk zijn dit niet alle functies die je binnen human resources kunt vervullen. Er zijn genoeg andere mogelijkheden voor een carrière binnen HRM. Denk bijvoorbeeld aan functies als HR Business Partner en loopbaanadviseur of aan specialistische functies zoals Learning & Development Specialist of Arbeidsrelatiespecialist.
De invulling van een HRM-functie zal bij iedere organisatie verschillen. HRM is een breed vakgebied waarin je genoeg doorgroeimogelijkheden hebt.
Lijkt het jou leuk om aan het werk te gaan binnen het vakgebied HRM? Wil jij je omscholen, bijscholen of specialiseren? Dan zijn er verschillende HRM opleidingen die je kunt volgen. Bij NHA vind je verschillende opleidingen die je als thuisstudie kunt volgen. Zo kun je in je eigen tempo studeren. Handig wanneer je je bijvoorbeeld wilt ontwikkelen naast je huidige baan!
De voordelen van NHA:
Studeer in je eigen tempo
Altijd 15 dagen op proef
Met persoonlijke begeleiding
Niet geslaagd? Lesgeld terug!
90 jaar ervaring in thuisstudies
Met onze opleiding HRM (Personeelsmanagement) ontwikkel jij je tot HR-adviseur. Je doet kennis op van arbeidsjuridische processen en krijgt inzicht in menselijke processen. Ook leer je alles over onderwerpen als loopbaanontwikkeling, ziekteverzuim en reorganisaties. Zo word jij een waardevolle sparringpartner voor de directie.
Deze opleiding leidt je op voor het officiële NEMAS-diploma HRM. Met onze opleiding behaal je dit diploma al binnen een jaar. Ideaal als je je wilt omscholen of klaar bent voor de volgende stap in jouw HRM-carrière.
Review HRM (Personeelsmanagement)
"De opleiding is duidelijk en de stof is prettig om te leren. Duidelijke taal en up-to-date. De begeleiding is top. Snelle reacties en duidelijke en prettige feedback. Ik zou zeker weer voor NHA kiezen bij een volgende opleiding."
Wil jij je leren hoe je data optimaal kunt inzetten binnen jouw HRM-functie? In onze HR Analytics opleiding leer je hoe je aan de slag gaat met datagedreven HR-beleid. Tijdens de opleiding leer je de basisprincipes van HR Analytics. Zo ontdek je hoe je data kunt inzetten om HR-interventies, -tools, -beleid en -strategieën te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren.
Deze opleiding is een mooie manier om je kennis te verdiepen en is interessant als je werkzaam bent in een HRM-functie zoals HR-manager, HR-businesspartner, HR-adviseur of HR-analist.
Naast deze opleidingen vind je bij NHA nog meer HRM-opleidingen. Denk bijvoorbeeld aan onze Intercedent opleiding, de opleiding Loopbaancoach of de opleiding Personeelsconsulent.
Alle opleidingen van NHA kun je volledig in je eigen tempo volgen. Dat is het voordeel van een thuisstudie. Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Je wordt namelijk begeleid door een ervaren vakdocent. Hij of zij kijkt je huiswerk voor je na en geeft antwoord op jouw vragen over de lesstof.
NHA heeft al 90 jaar ervaring in het afstandsonderwijs. Je bent bij ons dus verzekerd van een kwalitatieve opleiding. We helpen jou graag om je verder te ontwikkelen. Dit is jouw tijd!
HRM betekent Human Resource Management. Het is het vakgebied dat zich bezighoudt met het personeelsmanagement- en beleid binnen bedrijven.
De HRM-afdeling van een bedrijf houdt zich bezig met verschillende taken op het gebied van personeelsbeleid- en management. Denk bijvoorbeeld aan werving en selectie, prestatiebeheer maar ook aan training en ontwikkeling van medewerkers. De taken van een HRM-afdeling variëren van uitvoerende tot strategische werkzaamheden en zijn dus erg divers.
Een HRM-medewerker speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de organisatie bij verschillende werkzaamheden. Zo draagt een HRM-medewerker bijvoorbeeld bij het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talentvolle medewerkers. Ook zorgen ze dat wetten en regelgeving worden nageleefd en dragen ze bij aan het creëren van een positieve werkomgeving.
Start 2025 goed en kies tijdelijk jouw tweede opleiding gratis!
Lees meer over deze actie en bekijk de actievoorwaarden »
EN
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
OF
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
OF
€ 25,- korting op jouw studie
We denken ook aan jouw portemonnee. Kies tijdens je inschrijving voor € 25,- korting op jouw studie.
Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Benieuwd naar onze opleidingen? Vraag nu een studiegids voor jouw favoriete categorie aan. Je ontvangt deze gratis per post én je ontvangt ook een digitale gids voor specifieke opleidingen direct in je mailbox.
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?