Gratis studiegids

 

Hoe een eigen praktijk als psycholoog starten?

Volg het stappenplan van NHA om een eigen praktijk als psycholoog te starten

De psychologie is een brede en interessante discipline, die toepassingen vindt in de geestelijke gezondheidszorg, het onderwijs, het jeugd- en welzijnswerk en in professionele organisaties. Vele psychologen zijn verbonden aan instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, scholen en bedrijven. Een groot aantal psychologen kiest er echter voor om een eigen praktijk te beginnen.

 

Eigen praktijk psycholoog starten: stappenplan

Welke stappen volg je het best wanneer je een eigen praktijk als psycholoog wilt starten? Er zijn heel wat zaken waar je aan moet denken. We vatten de belangrijkste zaken hieronder samen in 10 stappen.

Bepaal eerst voor jezelf wat voor soort praktijk je wilt opbouwen. Ga na welk soort cliënten je wilt aantrekken, wie je concurrenten zijn en met wie je een samenwerking kunt aangaan. 

 Kies een vestigingsplaats en bepaal je behandeltarieven. De overheid heeft voor de meeste gevallen maximumtarieven vastgelegd.

 Regel de financiering van je praktijk en zoek een boekhouder. Bekijk deze tips al eens. 

 Kies een naam voor je praktijk en ga op zoek naar een geschikte praktijkruimte, die je huurt of koopt.

 Schrijf je praktijk in bij de Kamer van Koophandel en vraag een KvK-nummer aan. Dit is vereist voor alle zelfstandige ondernemingen. Daarnaast moet je specifiek als zorgverlener ingeschreven zijn of aangesloten zijn bij tal van andere registers en organisaties (inschrijving in het BIG-register, aanvraag AGB-code, aanmelding VECOZO, aanmelding DIS, registratie voor aanlevering ROM-gegevens enzovoorts).

 Regel de noodzakelijke verzekeringen: arbeidsongeschiktheidsverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en pensioenregeling.

 Zorg voor telefoon- en internetaansluiting, laat een overzichtelijke website ontwikkelen. Schaf de noodzakelijke software aan voor de financiële administratie en de cliëntenadministratie.

 Communiceer het opstarten van je praktijk aan de buitenwereld. Je eerste cliënten zijn vaak kennissen of mensen uit je omgeving. Zie ook: Basiskennis marketing

 Houd contact met je cliënten zolang de therapie loopt en licht ook de verwijzers in, met toestemming van de cliënt.

 Zorg regelmatig voor nieuwe informatie, houd je website up-to-date en verspreid interessante blogberichten om je praktijk bekendheid te geven.

 

Salaris bij een eigen praktijk als psycholoog

Wat een psycholoog met een eigen praktijk verdient, is afhankelijk van heel wat factoren. Het aantal cliënten speelt natuurlijk een rol, maar ook je ervaring als psycholoog. Je ervaring en je opleidingsniveau bepalen mee het tarief dat je vraagt aan je cliënten. Indien je gespecialiseerd bent in een bepaald deelgebied van de psychologie of in een bepaalde therapie, kun je eventueel een hoger tarief aanrekenen.

 

Eigen praktijk als psycholoog starten met NHA

Bij NHA vind je diverse cursussen die je voorbereiden op het runnen van een zelfstandige praktijk. Voor zelfstandigen in de gezondheidszorg vormt de NHA opleiding Psychosociaal counselor een uitstekende basis.

In deze opleiding leer je het nodige over de voorbereiding, de boekhouding, de administratie, tariefberekeningen en de geldende wet- en regelgeving. Wil je meer weten over de inhoud van deze cursus, vraag dan een gratis proefles aan bij NHA!

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle bedrijfscursussen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!